МОДЕЛЮВАННЯ СИСТЕМИ АВТОМАТИЗОВАНОГО КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ ВИГОТОВЛЕННЯ ПОЛІМЕРНОЇ ПЛІВКИ - ФАНДУЛЬ, Андрій; МАЙДАН, Павло; МАКАРИШКІН, Денис; СОКОЛАН, Юлія (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Загально відомо, що, наприклад, у США на рік встановлюють не менше сотні систем керування (СК) товщиною плівки в процесі виробництва. Дедалі більша кількість фірм-виробників, які постачають як вимірювальні давачі, так і спеціалізовані комплексні системи корекції товщини (КТ) з'являються на ринку. Причому такі системи можуть бути як частиною технологічного процесу (ТП), так і просто лабораторним обладнанням. У даній кваліфікаційній роботі ми будемо розглядати переважно системи КТ, що працюють оn-line, тобто в режимі реального часу. Інтенсифікація сучасного виготовлення виробів вимагає розвитку високо продуктивних методів та необхідних засобів контролю якості готової продукції. Поперечні розміри (ширина, діаметр чи товщина) є одними з найважливіших параметрів для більшості виробів. Часто вони впливають на загальну якість, надійність чи навіть довговічність інших, більш складних виробів, саме тому, мають досить жорсткі технологічні допуски. Крім достатньо високої точності контролю зазвичай повинен бути забезпечений порівняно малий вплив на виріб, який контролюється. Наявні контактні вимірювачі поперечних розмірів володіють не лише порівняно низькою чутливістю, а й не задовольняють вимогам сучасного виробництва, оскільки мають досить низьку продуктивність і не дають можливості виконувати безперервний автоматичний контроль. Тому завдання створення високоточних швидкодіючих та порівняно дешевих вимірювачів поперечних розмірів до розвитку ємнісного методу не мало достатнього ефективного вирішення. В роботі виконано розробку структурної схеми вимірювального ємнісного пристрою та на її основі розроблено електричну принципову схему вимірювача ємності.