УЗАГАЛЬНЕНИЙ ПРИНЦИП СИНТЕЗУ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО АНАЛІЗУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ДАНИХ ТГ - ЛІП’ЯНІНА-ГОНЧАРЕНКО, Христина (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Наразі актуальною проблемою є забезпечення ефективного аналізу соціально-економічних даних територіальних громад (ТГ), які характеризуються гетерогенністю, динамічністю та великим обсягом. Проведене дослідження існуючих підходів показало, що: наявні методи зазвичай орієнтовані на аналіз лише одного типу даних (структурованих, неструктурованих або напівструктурованих), а також не враховують динамічності соціально-економічних процесів, що знижує ефективність прийняття управлінських рішень. Тому метою загального дослідження є розробка інформаційної технології, яка інтегрує різнорідні дані, адаптується до змін у соціально-економічних процесах та забезпечує підтримку стратегічних рішень у ТГ. Метою даного дослідження є запропонування узагальнених принципів синтезу такої технології та удосконалення методів класифікаційного аналізу кількісних і текстових даних. Розроблений у статті підхід дозволяє інтегрувати структуровані, неструктуровані та напівструктуровані дані, адаптувати методи аналізу до специфіки соціально-економічних процесів і скоротити час прийняття управлінських рішень з днів до годин. Крім того, удосконалені методи класифікаційного аналізу кількісних і текстових даних забезпечують підвищення точності аналізу показників і виявлення закономірностей для підтримки управлінських рішень.