ЛЕГКІ КРИПТОСИСТЕМИ В ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ СЕРЕДОВИЩАХ IOT І 5G: ВИКЛИКИ, АРХІТЕКТУРИ ТА КОМПРОМІСИ БЕЗПЕКИ - БОЙКО, Юлій; МІШАН, Віктор; ЯВТУШЕНКО, Дмитро (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2025)
У статті проведено детальний аналіз архітектури безпеки мереж 5G з акцентом на багаторівневу модель захисту, що охоплює рівні NAS, AS і транспортної безпеки. Розглянуто основні криптографічні алгоритми (AES, ZUC, SNOW 3G), їх характеристики, сфери застосування та енергоефективність в умовах мобільного середовища. Описано ієрархію ключів, яка забезпечує надійність та локалізацію ризиків у разі компрометації. Представлено перспективи розвитку механізмів захисту з урахуванням зростаючих вимог до Інтернету речей (IoT), квантостійких технологій і віртуалізації мереж.