МОДЕЛЬ ДЛЯ АНАЛІЗУ СТАЦІОНАРНИХ СКЛАДОВИХ СИГНАЛІВ З ЄМНІСНИХ СЕНСОРІВ БИТТЯ ВАЛІВ ГІДРОГЕНЕРАТОРІВ - ЗАЙЦЕВ, Євген; БЕРЕЗНИЧЕНКО, Вікторія; ЗАКУСИЛО, Сергій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
Критичне значення для виробництва, передавання та розподілу електричної енергії має стабільна робота енергетичного обладнання, оскільки вихід з ладу будь-якої її частини може призвести до серйозних порушень в енергосистемі, впливаючи на її надійність та якість електроенергії. Важливим завданням є своєчасний моніторинг технічного стану критично важливих вузлів, оскільки внутрішні фізико-хімічні, термічні та механічні процеси можуть призвести до дефектів у конструкції генераторів. Приблизно половина поломок генеруючих машин пов'язана із проблемами перекосу та розбалансування. Підвищені навантаження на опори та зношування підшипників є наслідками цих дефектів, що погіршує працездатність гідроагрегатів. Системи вібраційного контролю переважно використовують акселерометри, але їхня ефективність обмежена, оскільки вони не дають можливості точно виявити місця виникнення дефектів. Представлено переваги одночасного вимірювання параметрів биття вала та вібраційних сигналів для отримання більш детальної інформацію для діагностики. Показано, що встановлення сенсорів поблизу вузлів гідроагрегату дозволяє отримувати сигнали, необхідні для оцінки стану, а аналіз вихідних сигналів ємнісних вимірювачів забезпечує високу точність моніторингу, що, в свою чергу, підвищує ефективність управління технічним станом гідрогенераторів. Визначено, що такий аналіз можливий при проведенні досліджень на комп’ютерних моделях, основою яких є моделі вимірювальних сигналів. Розроблено моделі вихідного сигналу ємнісних вимірювачів биття валів для проведення аналізу факторів, що сприяють дефекти в гідрогенераторах.