БАГАТОКРИТЕРІАЛЬНИЙ ПІДХІД НА ОСНОВІ ГЕНЕТИЧНОЇ ЕВОЛЮЦІЇ ДЛЯ ПОШУКУ ОПТИМАЛЬНОГО МАРШРУТУ ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ У БЕЗПРОВІДНИХ СЕНСОРНИХ МЕРЕЖАХ - ПИРІГ, Ярослав; ПИРІГ, Юлія (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2024)
В роботі наведено багатокритеріальний метод маршрутизації даних у безпровідних сенсорних мережах на основі принципів генетичної еволюції, із врахуванням динамічно змінної топології та радіусів дії вузлів. Представлено блок-схему генетичного алгоритму, який дозволяє знайти оптимальний маршрут на основі шести критеріїв, використання яких дозволяє врахувати специфіку роботи безпровідних сенсорних мереж, а саме: Евклідову відстань, рівень заряду батареї вузла, рівень сигналу вузла, рівень втрат даних, затримку передачі даних, вхідний/вихідний ступніь вузла. Для перевірки ефективності розробленого генетичного алгоритму здійснено його порівняння із жадібним, використовуючи імітаційне моделювання. На основі отриманих результатів показано ефективність роботи пропонованого рішення .