АНАЛІЗ НЕЛІНІЙНОЇ ЕКСПОНЕНЦІЙНОЇ МОДЕЛІ ФОТОЕЛЕКТРИЧНОГО МОДУЛЯ - МАРТИНЮК, Валерій; ФЕДУЛА, Микола; СЛИВА, Артур (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
Розвиток методів аналізу характеристик фотоелектричних модулів вимагає вдосконалення нелінійних експоненційних моделей з метою підвищення точності математичного опису залежностей між напругою та струмом в умовах перехідних процесів. Відомі експоненційні моделі характеризуються похибками в умовах перехідних процесів та неявними формами залежностей між параметрами фотоелектричних модулів, що суттєво знижує їх ефективність в процесі реалізації кіберфізичних систем енергетики, які активно розвиваються протягом останніх років. Основними задачами, які вирішуються в процесі моделювання фотоелектричних модулів є отримання явних залежностей струму від напруги, освітленості та температури, а також формування ефективних числових алгоритмів розрахунку параметрів і характеристик у реальному масштабі часу. У роботі розглянуто особливості нелінійної експоненційної моделі фотоелектричного модуля із врахуванням послідовного та паралельного паразитних опорів. Сформульована явна залежність струму фотоелектричного модуля від напруги, освітеленості та температури. Виконано імітаційне моделювання фотоелектричного модуля на основі числового методу. Отримані результати свідчать про високу точність нелінійної експоненційної моделі фотоелектричного модуля, та показують наявність похибки, що спричинена перехідними процесами внаслідок зміни зовнішніх умов.