ВИКОРИСТАННЯ ДВОХ ЧАСТОТНИХ ЗМІННИХ ПРИ СИНТЕЗІ РОЗПОДІЛЕНИХ КІЛ - БАЛАНЮК, Юрій; ДУДНИК, Владислав (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
Показано, що при синтезі розподілених кіл на основі ліній передачі в загальному випадку слід використовувати комплексні функції двох частотних змінних, які дозволяють побудувати довільні функції кіл і повністю охоплюють класи передатних функцій, що фізично реалізуються. Досліджено властивості антиметричного чотириполюсника в комплексному двовимірному просторі та здійснено порівняння властивостей збіжної (конвергентної) і розбіжної (дивергентної) ліній. Отримано опис елементів «індуктивність» і «ємність» у класі функцій двох комплексних частотних змінних, що дозволяє синтезувати кола, використовуючи ідеї та методи теорії кіл Річардса.