ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА ВИЯВЛЕННЯ ТА ІДЕНТИФІКАЦІЇ МЕТАМОРФНИХ ВІРУСІВ У ЛОКАЛЬНІЙ КОМП’ЮТЕРНІЙ МЕРЕЖІ - НІЧЕПОРУК, Андрій; БАРМАК, Олександр; МАНЗЮК, Едуард; НІЧЕПОРУК, Анастасія; ДАНЧУК, Сергій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
В роботі запропоновано інформаційну систему виявлення та ідентифікації метаморфних вірусів у локальній комп’ютерній мережі. В основу представленої інформаційної системи закладено два методи, а саме метод виявлення метаморфних вірусів на основі аналізу поведінки програми з використанням модифікованих емуляторів в локальній мережі та метод ідентифікації на основі пошуку та порівняння еквівалентних функціональних блоків між програмами. В основу обох методів закладено концепцію порівняння копій метаморфних вірусів, результатом якого є визначення набору ознак, що використовується для виявлення метаморфних вірусів. Особливістю запропонованої інформаційної системи є те, що у випадку недостатнього прояву шкідливої поведінки та підвищення рівня достовірності для виявлення метаморфного зловмисного програмного забезпечення залучаються інші хости мережі.