МОДЕЛЮВАННЯ АВТОМАТИЧНОЇ СИСТЕМИ КЕРУВАННЯ АВТОНОМНИМ МОБІЛЬНИМ РОБОТОМ - ГРОЗМАНІ, Ярослав; МАЙДАН, Павло; МАКАРИШКІН, Денис; СОКОЛАН, Катерина; РАДЕЛЬЧУК, Галина (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
Загально відомо, що робототехніка - є одним із перспективних напрямків на сучасному етапі розвитку обчислювальної техніки. Робототехнічні системи (РС) різної конфігурації та просторової будови знайшли використання в науково-дослідній діяльності та багатьох галузях промисловості, а крім того і в різних сферах діяльності людини. Розробка систем керування (СК) робототехнічними системами так само актуальна і не менш необхідна ніж розробка інших СК для обчислювальної техніки. Існує кілька різновидів РС, і один з яких - це автономні мобільні роботи (АМР). Даний тип призначений для роботи в умовах, які не дають можливості використовувати РС передачу інформації чи живлення за допомогою радіоканалів або стаціонарних кабельних ліній. Такі моделі знайшли своє застосування в місцях, важкодоступних для людини та ізольованих від доступу радіохвиль або з відсутністю можливості прокладання кабелю живлення чи шини даних від РС до стаціонарної СК.