ІМЕСА-АНАЛІЗ КІБЕРБЕЗПЕКИ СИСТЕМ БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНИХ ФЛОТІВ БПЛА ПРИ КОМБІНОВАНИХ АТАКАХ: БАЗОВІ МОДЕЛІ ТА ВИБІР КОНТРЗАХОДІВ - ЗЕМЛЯНКО, Георгій; ХАРЧЕНКО, Вячеслав (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
У статті аналізуються особливості ризик-орієнтованого оцінювання кібербезпеки систем багатофункціональних флотів безпілотних літальних апаратів (СБФ БПЛА) в умовах комбінованих кібератак. Запропоновано базові моделі послідовних, паралельних та послідовно-паралельних комбінованих атак. Для оцінювання використано модифікований метод IMECA, який дозволяє визначати критичність кіберзагроз та атак на вразливості для систем СБФ БПЛА. Описано різні варіанти оцінки складових критичності – ймовірності та тяжкості при комбінованих атаках залежно від їх значень для окремих атак. Представлено результати оцінювання кібербезпеки з використанням різних методів визначення критичності для системи СБФ БПЛА у випадку атак на навігаційні дані, систему управління та інші ключові компоненти. Проаналізовано підходи та приклади вибору та застосування контрзаходів для підвищення рівня захисту системи від потенційних загроз. Наголошено на збалансованому виборі контрзаходів за показниками якості (рівня впливу на ризики) та вартості їхнього впровадження для забезпечення безпеки СБФ БПЛА. Подальші дослідження спрямовано на деталізацію моделей і методик оцінювання безпеки при різних комбінаціях кібератак і атак засобами РЕБ.