МЕТОД РОЗРОБКИ ТА ПРОЕКТУВАННЯ АРХІТЕКТУРНОЇ СКЛАДОВОЇ ПРОГРАМНОГО ЗАСТОСУНКУ - ФОРКУН, Юрій; МАРТИНЮК, Валерій; ЯШИНА, Оксана (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
У роботі досліджено питання вирішення проблеми ерозії архітектури та підтримки архітектури програмного забезпечення живою та актуальною. У цьому дослідженні було запропонуємо метод мінімізації або уникнення ерозії архітектури. Цей метод забезпечує систематичний спосіб проектування архітектури програмної системи. Він базується на концепції бачення архітектури, яка є ідеальним відображенням архітектури наявного програмного забезпечення. Цей метод розглядає архітектурний документ і проектний документ архітектури як два абсолютно різні документи. Крім того, це дослідження представляє спробу встановити взаємозв’язок між реалізованою архітектурою системи, проектним документом архітектури та баченням архітектури. Динамічна перевірка розробленого методу показує, що цей метод підходить для середніх і великих проектів, які мають кілька випусків. Усі дії цього методу обертаються навколо зусиль, щоб зберегти архітектуру програмного застосунку у відповідності з баченням архітектури. Ітераційний характер методу та синхронізація реалізованої архітектури з баченням архітектури допомагає виявити та зменшити ерозію архітектури. Цей метод не суперечить і не замінює будь-який процес або метод розробки чи управління (наприклад, RUP, метод гнучкої розробки, водоспадна модель тощо), але існує паралельно з ними.