ОЦІНКА КАНАЛЬНОГО РЕСУРСУ ЗАХИЩЕНОГО КАНАЛУ ПЕРЕДАЧІ ІНФОРМАЦІЇ ІНФОКОМУНІКАЦІЙНОЇ МЕРЕЖІ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ - ЗАХАРЖЕВСЬКИЙ, Андрій (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
В статі вирішується нове актуальне наукове задання щодо оцінки канального ресурсу агрегованого потоку даних для захищеного каналу передачі інформації інфокомунікаційної мережі спеціального призначення. Подано дані оцінки канального ресурсу агрегованого потоку даних для захищеного каналу передачі інформації інфокомунікаційної мережі спеціального призначення. Показано, що зростання навантаження на захищений канал передачі даних викликає ріст необхідного канального ресурсу. При цьому, необхідне значення канального ресурсу залежить від способу обслуговування агрегованого потоку даних в захищеному каналі інфокомунікаційної мережі спеціального призначення та виду трафіку. Використання способу ізольованого обслуговування дає виграш в необхідному канальному ресурсі від 10 до 20 відсотків в порівнянні з груповим методом обслуговування для ІР–телефонії та до 25 відсотків для Відео-телефонії. Встановлено, що при збільшені навантаження агрегованого потоку даних на захищений канал не забезпечується необхідна затримка обробки пакетів даних в встановлених нормативних значеннях. При обслуговувані агрегованих потоків даних в захищеному каналі має значення вид трафіку даних. Для агрегованого потоку даних шифрованої Відео–телефонії заданий рівень необхідної затримка обробки пакетів даних забезпечується за рахунок перевищення зарезервованого ресурсу пікового значення швидкості передачі. Подані результати можуть бути застосовані при розробці нових та удосконалені існуючих телекомунікаційних систем, призначених для передачі конфіденційної інформації захищеними каналами.