АВТОМАТИЧНА СИСТЕМА РЕГУЛЮВАННЯ РЕКУПЕРАТИВНОГО НАГРІВНОГО КОЛОДЯЗЯ - Гостіщев, В. (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2021)
Проведена детальна робота по вивченню властивостей такого об’єкта як рекуперативний нагрівний колодязь. Були виявлені основні аспекти роботи даної установки та було чітко розібрано математичну модель, для якої також були знайдені налаштування для ПІ-регулятора. Дана робота була проведена так як сам об’єкт представляє собою складну систему яка потребує більш детального вивчення. Були вивчені загальні фізичні властивості які використовуються для роботи установки, а також проведена детально робота по розробці математичної моделі та застосуванні її для знаходження оптимальних шляхів керування рекуперативним нагрівним колодязем. Представлена загальна модель яка допоможе зрозуміти, які керуючі впливи можливі на даній установці та як ці впливи не несли за собою подій, які б могли спричинити аварію. Детально досліджено математичну модель, а також проведена велика робота по деталізації даної моделі, включені всі можливі фактори. Всі можливі керуючі впливи та збурення відображені в даній роботі для більш детального вивчення об’єкта. Були виділені основні аспекти, яких потрібно дотримуватись при розробці та застосуванні автоматичної системи керування. Детально вивчено математичну модель, всі необхідні параметри для побудови математичної моделі. Параметри для побудови математичної моделі були відображені в параметричній схемі яка і лягла за основу створення математичної моделі для рекуперативного нагрівного колодязя. Були розглянуті основі аспекти при побудові автоматичної системи керування та виведені основні правила, за якими можливо було б розробити стійку систему керування. Також розглянуті види регуляторів, які саме і можливо застосовувати на об'єктах даного типу та виведені основні недоліки застосування на даній автоматичній системі керування інших регуляторів. Досліджений як сам об'єкт так і застосування на даному об'єкті необхідних систем регулювання які допоможуть більш якісно виконувати необхідні процеси.