МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ЗМІНИ ШВИДКОСТІ ПЕРЕДАЧІ ДАНИХ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЗМІНИ ДОВЖИНИ СЕГМЕНТУ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ ЦИФРОВОЇ МЕРЕЖІ DEVICENET НА БАЗІ ТОВСТОГО КРУГЛОГО КАБЕЛЯ - БАБЧУК, Сергій; БАБЧУК, Ірина (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
DeviceNet є цифровою спеціалізованою мережею, яка забезпечує взаємодію між промисловими контролерами та пристроями введення-виведення, надаючи користувачам економічно ефективну мережу для зчитування даних з давачів та керування виконавчими механізмами. В мережі DeviceNet один кабель використовується для передачі даних та для підведення напруги живлення до елементів мережі. Спеціалізовану цифрову мережу DeviceNet можна використовувати в системах автоматизації різних промислових підприємств. Спочатку було досліджено яка математична залежність буде найкраще відображати характер зміни швидкості передачі даних, що встановлена виробником мережі DeviceNet на сегментах даної мережі різної довжини. Встановлено, що з лінійної, степеневої, експоненціальної, поліномінальної, логарифмічної залежностей найкраще відображає характер зміни швидкості передачі даних від довжини сегменту спеціалізованої мережі DeviceNet на базі товстого круглого кабеля поліномінальна залежність. Встановлено математичну модель залежності швидкості передачі даних від довжини сегменту спеціалізованої мережі DeviceNet на базі товстого круглого кабеля, яка відображає залежність зміни швидкості передачі даних в мережі DeviceNet на базі товстого круглого кабеля від довжини сегменту з похибкою до 0,85%. Встановлена математична модель залежності зміни швидкості передачі даних від довжини сегменту спеціалізованої мережі DeviceNet на базі товстого круглого кабеля сприятиме ефективнішому проектуванню систем контролю та керування на базі мережі DeviceNet.