ДОСЛІДЖЕННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ СИСТЕМ РЕГУЛЮВАННЯ ЕНЕРГОБЛОКА 300 МВТ - Старченко, Євген (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2021)
У статті досліджено вплив різних видів автоматизованих систем регулювання на результати регулювання потужністю енергоблока 300 МВт. Загалом були розглянуті як і різні регулятори, так і різні типи автоматизованих систем регулювання, які би допомогли покращити процес регулювання. Всі наявні автоматизовані системи регулювання були порівняні між собою та встановлено найбільш ефективну з них шляхом проведення дослідження в середовищі Simulink. Було зроблено порівняння між П – регулятором та І – регулятором. Також було зроблене порівняння одно контурної автоматизованої системи керування та комбінованої автоматизованої системи керування. Порівняння були зроблені за рахунок одержання графіків регулювання потужності в середовищі Simulink. Зроблені висновки по необхідності застосування тої чи іншої системи регулювання та який саме регулятор більш коректний на даний момент в даних системах автоматичного керування. Було розглянуто основні принципи регулювання самого енергоблока 300 МВт та видані поради до найбільш кращого та швидшого способу регулювання даного об'єкта. Досліджено основні властивості енергоблока, його вхідні параметри, збурення та вихідні параметри. Побудована за параметричною схемою математична модель яка в подальшому дозволить проводити дослідження по застосуванню різних автоматичних систем регулювання. Розглянуто застосування різних автоматичних систем регулювання на даному об'єкті та зроблені висновки по ефективності застосування різних систем регулювання. Зроблено порівняння між різними видами систем регулювання та винесені висновки по ефективності застосування даних систем регулювання на енергоблок 300 МВт. Виявлені основні переваги та недоліки використаних систем регулювання та вибраний самий ефективний спосіб регулювання а також виявлено найбільш ефективну автоматичну систему регулювання.