УДОСКОНАЛЕННЯ БАГАТОКАНАЛЬНОЇ РАДІОТЕХНІЧНОЇ СИСТЕМІ НА FPGA ДЛЯ ЧАСТОТНИХ ПЕРЕТВОРЮВАЧІВ ФІЗИЧНИХ ВЕЛИЧИН ПІДТРИМКОЮ ЦИФРОВИХ СЕНСОРІВ - ОСАДЧУК, Олександр; ОСАДЧУК, Ярослав; СКОЩУК, Валентин (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
У роботі представлено розробку функціонального розширення можливостей багатоканальної радіотехнічної системи паралельного вимірювання частотних інформативних сигналів на основі FPGA фірми Altera Cyclone IV. Основною задачею розробленої системи є вимірювання інформативного параметру сенсорів фізичних величин з частотним виходом, за допомогою підтримки цифрових сенсорів. Удосконалено багатоканальний універсальний вимірювальний прилад на основі FPGA, який має 12 паралельних вимірювальних каналів для сенсорів з частотним виходом та інтегрованим мікропроцесорним ядром NIOS II. Удосконалено внутрішню конфігурацію мікропроцесорного ядра NIOS II, синтезовано блок ядра, створено апаратну реалізацію I2C інтерфейсу, додано програмну підтримку I2C протоколу, реалізовано програмну підтримку трьох цифрових сенсорів, оновлено і повторно синтезовано загальну схему. Інтеграція I2C протоколу у багатоканальний частотомір дозволяє одночасне вимірювання значень з двох типів сенсорів, що значно розширює спектр можливих шляхів використання радіотехнічної інформаційно-вимірювальної системи.