ВИХОРОСТРУМОВИЙ МЕТОД СУМІСНОГО ВИМІРЮВАЛЬНОГО КОНТРОЛЮ НОРМАТИВНИХ ПАРАМЕТРІВ ЗРАЗКІВ СТІЧНИХ ВОД ПИВОВАРНОГО ВИРОБНИЦТВА - СЕБКО, Вадим; ЗДОРЕНКО, Валерій; ЗАЩЕПКІНА, Наталія; ПИРОЖЕНКО, Євгенія (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2023)
Досліджено можливість застосування теорії роботи індуктивного параметричного вихорострумового перетворювача (ІПВП), стосовно інформативного багатопараметрового вимірювального контролю фізико-хімічних параметрів зразків стічних вод лужного складу. За рахунок введення спеціальних нормованих параметрів та встановлення універсальних функцій перетворення ІПВП, які пов’язують фізико-хімічні характеристики досліджуваної рідини з амплітудними і фазовими компонентами сигналів ІПВП, надано алгоритми вимірювальних та розрахункових процедур сумісного контролю динамічної в’язкості µt, відносної діелектричної проникності εrt, питомої електричної провідності χt і температури t зразків стічних вод пивоварного виробництва малої потужності (міні-пивоварні). Досліджено алгоритми вимірювальних та розрахункових процедур фізико-хімічних параметрів зразків стічних вод. Встановлено, що навіть незначні зміни параметрів µ, εr, χ і t призводять до змінення компонентів сигналів електромагнітних перетворювачів: потокозчеплень ψ, опорів Ω та індуктивностей обмотки L1 і L2 ІПВП та, як наслідок, узагальнених нормованих характеристик A, G і j, які пов’язують компоненти сигналів перетворювачів з фізико-хімічними параметрами зразків стічних вод. Точність спільного визначення фізико-хімічних параметрів зразків стічних вод пояснюється тим, що данні про динамічну в’язкість µ, відносну діелектричну проникність εr, питому електричну провідність χ і температуру t отримують внаслідок зондування зразків стічних вод електромагнітним полем, котре викликає протікання вихрових струмів, у свою чергу на вихрові струми впливають зміни параметрів µ, εr, χ, яке пов’язано, у тому числі і зі зміною температури t досліджуваних зразків стічних вод.