ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ РЕЖИМІВ РОБОТИ АВТОДИННОГО СЕНСОРА ЯДЕРНОГО КВАДРУПОЛЬНОГО РЕЗОНАНСУ З ПІДВИЩЕНОЮ ЛІНІЙНІСТЮ ПЕРЕТВОРЕННЯ В УМОВАХ ЧАСТОТНОЇ ТА МАГНІТНОЇ МОДУЛЯЦІЙ - Саміла, А.; Сафронов I.; Гресь, О. (ВИМІРЮВАЛЬНА ТА ОБЧИСЛЮВАЛЬНА ТЕХНІКА В ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСАХ, 2021)
Проведено аналіз роботи автодинного сенсора ядерного квадрупольного резонансу (ЯКР) з підвищеною лінійністю перетворення в режимі частотної модуляції. Встановлено, що для отримання оптимальних результатів функція частотної модуляції повинна бути квадратно-прямокутної форми з перемінним знаком відносно нульового рівня. Встановлено, що кращі умови реєстрації резонансного сигналу досягаються з використанням імпульсного магнітного поля також біполярної форми. Проведено SPICE моделювання часових залежностей напруженостей магнітних полів квадратно-прямокутної та біполярної форм в зоні розташування досліджуваного зразка в котушці автодинного ЯКР-сенсора під час проходження умов резонансу, а також гармонічний аналіз модулюючих сигналів. Експериментально підтверджено ефективність застосування методик модуляції Зеємана та безмодуляційного проходження через резонанс в неперервній спектроскопії ЯКР та проведено співставлення отриманих спектрів.